afasie, dysartrie, dyspraxie

afasie, dysartrie, dyspraxie

afasie, dysartrie, dyspraxie

Na een beroerte (bloeding in hersenen, bloedklonter, …) kan het zijn dat u problemen ondervindt met spreken. Wanneer u moeite heeft met het begrijpen of produceren van de taal spreken we van afasie (taalstoornis). Wanneer u moeite heeft met het uitspreken op zich (articulatiespieren functioneren minder goed), dan spreken we van een dysartrie (spraakstoornis). Wanneer u wel weet wat u wil zeggen, maar u krijgt het niet meer gepland, spreken we van een dyspraxie.

Het kan ook zijn dat u een progressieve ziekte heeft (zoals bijvoorbeeld Parkinson, MS…), in dit geval is het mogelijk dat u moeilijk op uw woorden kunt komen, moeite hebt met het praten en/of slikken,… Het doel van de therapie is dan om de problemen die zich (kunnen) voordoen zolang mogelijk tegen te gaan, zodat u op hetzelfde niveau kan blijven en uw levenskwaliteit zo hoog mogelijk blijft.

Wanneer een logopedist contacteren?

U heeft een progressieve ziekte en u ondervindt problemen met spreken of slikken. Indien u een beroerte heeft gehad, zal het ziekenhuis u doorverwijzen.

Related Posts